Terug naar het overzicht

In contact blijven met mensen met dementie | 16 oktober 2020

Klassikale scholing

Soms merk je bij een cliënt met dementie dat je het contact kwijtraakt: iemand sluit zich af, werkt niet graag mee en je begrijpt elkaar niet meer. Zijn dit symptomen van de ziekte of kan er ook iets anders aan de hand zijn? Omgevingsfactoren blijken namelijk van grote invloed op (veranderend) gedrag van mensen met dementie. Mensen met dementie hebben problemen met het cognitieve deel van hun brein, maar met het emotionele deel is doorgaans weinig mis. Sterker nog, juist mensen met dementie kunnen heel gevoelig reageren op de stemming van anderen en dus ook op jou als zorgverlener. Ben jij tijdens het verlenen van zorg (onbewust) gespannen, dan kan dat doorwerken in de stemming van de cliënt. Het is bij de zorg voor deze doelgroep dan ook van extra belang dat je als zorgverlener weet waar je zelf bent met je gevoel, op welke manier je bij je cliënt aanwezig bent.

Tijdens de scholing leer je welke invloed jouw (emotionele) gedrag heeft op het gedrag van mensen met dementie. Je leert om op je eigen gedrag te reflecteren en het waar nodig te veranderen. Hierdoor kun je je zo goed mogelijk afstemmen op je cliënt om hem/haar zoveel mogelijk betrokken te houden bij het zorgproces.

De scholing is zeer interactief en dynamisch. Op basis van de casuïstiek van de deelnemers en van docent Marcelle Mulder wordt er onder andere ingegaan op wat er gebeurt bij een hersenbeschadiging: welke effecten heeft een hersenbeschadiging op het brein en gedrag van mensen met dementie en hoe je als zorgverlener, ook op moeilijke momenten, in contact kunt blijven.

Voor wie

Verpleegkundigen, verzorgenden in de thuiszorg

Leerdoelen

Na het volgen van deze scholing:
- Weet je hoe het emotionele en cognitieve brein zich tot elkaar verhouden en op elkaar inwerken
- Weet je hoe jouw gedrag als zorgverlener deze wisselwerking bij mensen met dementie ten positieve kan beïnvloeden
- Kun je de opgedane kennis toepassen om contact te maken en te houden met mensen met dementie
Voorbereiding
Deelnemers verzamelen vooraf casuïstiek en/of vragen rondom contact maken en houden met mensen met dementie in de zorg

Over de docent

De scholing wordt gegeven door Marcelle Mulder. Marcelle is beleidsadviseur geestelijke zorg bij Patyna en eigenaar van Curamea, leven met zorg. Ze heeft 17 jaar werkervaring als adviseur geestelijke zorg in ouderenzorg, 10 jaar ervaring als humanistisch geestelijk verzorger in het UMCG en vijf jaar ervaring als docent. In samenwerking met collega-auteurs heeft Marcelle een aantal boeken samengesteld waaronder 'Bezielde jaren' en 'Op bezoek bij een dierbare met dementie'. Kijk voor meer informatie op www.curamea.nl

Praktische informatie

Datum: vrijdag 16 oktober 2020
Tijd: 09:00 – 12:30
Accreditatie: 4 punten (V&V)
Kosten: €115 (leden Dichtbij €86,25)
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

Aanmelden

Aanmelden

Datum

16/10/2020

Locatie

Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

T
Thema

Ziektebeelden

A
Accreditatie

4 accreditatiepunten

Kosten

€115,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl