Terug naar het overzicht

Katheteriseren – Deel 1 van 4 | Inleiding Katheterzorg (e-learning)

E-learning

Katheteriseren is een medische handeling waarbij een flexibele holle slang in de blaas wordt ingebracht. Er zijn verschillende redenen om een katheter in te brengen, waaronder een afwijking aan de urinewegen, een blaasspoeling of een hevige urine-incontinentie waarbij verschonen belastend is. Afhankelijk van de reden kan de katheterisatie op twee verschillende manieren plaatsvinden: urethraal of suprapubisch. Bij urethrale katheterisatie wordt de slang via de urinebuis ingebracht en bij suprapubisch katheteriseren via een opening in de buikwand/onderbuik.

De e-learning Inleiding Katheterzorg is het eerste deel van de vierdelige e-learningreeks Katheteriseren en is bedoeld als instapcursus voor het optimaal volgen van de andere drie e-learnings. De e-learning geeft je de benodigde basiskennis over katheterzorg, waaronder de Wet BIG, anatomie van het urinewegstelsel, soorten katheters en welke materialen je gebruikt bij het inbrengen van een blaaskatheter.

De e-learningreeks Katheteriseren bestaat in totaal uit vier delen:

1. Deel 1: Inleiding Katheterzorg
2. Deel 2: Katheteriseren man/vrouw
3. Deel 3: Blaasspoelen
4. Deel 4: Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter

Praktijkdag Katheteriseren

De e-learning Inleiding Katheterzorg is als losse e-learning te volgen, net als de e-learnings Katheteriseren man/vrouw, Blaasspoelen en Verzorgen en verwisselen suprapubische katheter. Wil je naast de theorie ook getoetst worden in de praktijk? Dan raden we je aan om niet de losse e-learnings aan te schaffen, maar je aan te melden voor de Praktijkdag Katheteriseren. Tijdens de praktijkdag word je getoetst op de praktische vaardigheden met betrekking tot het katheteriseren.

Wil je de Praktijkdag Katheteriseren volgen? Meld je dan aan via deze link op onze website. Zodra je je hebt aangemeld voor de praktijkdag, krijg je automatisch toegang tot de vier e-learnings over katheteriseren en hoef je ze dus niet los aan te schaffen.

Leerdoelen

Na het volgen van de e-learning Inleiding Katheterzorg heb je kennis over:
• De Wet BIG
• Voorbehouden en risicovolle handelingen
• Uitvoeringsverzoeken
• Wet Wkkgz
• Anatomie van het urinewegstelsel
• Functies van de nieren en blaas
• Welke materialen worden gebruikt bij het inbrengen van een blaaskatheter
• Welke soorten katheters er zijn
• Richtlijnen voor het doorkoppelen

Voor wie

De e-learning Inleiding Katheterzorg is geschikt voor alle zorgprofessionals die meer willen leren over katheteriseren.

De docenten

De docenten van deze scholing zijn Ada Meerse en Corine de Groot.
Ada heeft ruim 20 jaar ervaring als verpleegkundige op de behandel- en spreekuurpoli Urologie van een ziekenhuis. Sinds 2008 is Ada zelfstandig verpleegkundige en heeft ze zich gespecialiseerd in palliatief terminale zorg. Ze geeft regelmatig scholing verpleegtechnische vaardigheden bij Scholing Dichtbij.

Corine de Groot is verpleegkundige en heeft meer dan 30 jaar verpleegkundige ervaring, o.a. op verschillende afdelingen in een ziekenhuis en als verpleegkundige in de wijk. Ze heeft diverse specialisatie opleidingen op haar naam staan, waaronder de opleidingen Gynaecologie/obstetrie, de SEH-opleiding en de oncologie aantekening. Onlangs heeft ze de opleiding Praktijkopleider in de Gezondheidszorg afgerond. Ze werkt als zelfstandig trainer, en geeft scholingen voor verschillende opdrachtgevers.

Trailer

Benieuwd geworden naar de e-learningreeks Katheteriseren? Bekijk hier de trailer van deze e-learningreeks.

Praktische informatie

Duur: +/- 1,15 uur
Accreditatie: 1 punt (V&V)
Prijs: € 25,00 (leden Dichtbij € 18,75)

Aanmelden

Aanmelden

T
Thema

Vaardigheden

A
Accreditatie

1 accreditatiepunten

Kosten

€25,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl