Terug naar het overzicht

Katheteriseren – Deel 4 van 4 | Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter (e-learning)

E-learning

Een suprapubische katheter is een blaaskatheter die via de buikwand in de blaas wordt gebracht. Er zijn verschillende oorzaken om een suprapubische katheter in te brengen, zoals bij een steeds terugkerende urineweginfectie, vernauwing aan de urethra of een urineretentie die niet operatief behandeld kan worden. In deze e-learning leer je hoe je volgens protocol een suprapubische katheter verwisselt bij een cliënt en welke voorschriften gelden bij het verzorgen van een suprapubische katheter. Ook leer je wat je moet doen in geval van problemen bij het verzorgen of verwisselen van een suprapubische katheter. Het verzorgen of verwisselen van een suprapubische katheter kan onplezierig zijn voor de cliënt. De e-learning leert je daarom ook waar een goede begeleiding, voorlichting en ondersteuning van de cliënt uit bestaat.

De e-learning Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter maakt onderdeel uit van de vierdelige e-learningreeks Katheteriseren. Elke e-learning is apart te volgen, maar we adviseren om voor het volgen van de e-learning Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter in ieder geval de instapcursus Inleiding Katheteriseren te hebben gevolgd. De e-learning Inleiding Katheterzorg geeft je de benodigde basiskennis over katheterzorg, waaronder de Wet BIG, anatomie van het urinewegstelsel, soorten katheters en welke materialen je gebruikt bij het inbrengen van een blaaskatheter.

De e-learningreeks Katheteriseren bestaat in totaal uit vier delen:

1. Deel 1: Inleiding Katheterzorg
2. Deel 2: Katheteriseren man/vrouw
3. Deel 3: Blaasspoelen
4. Deel 4: Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter

Praktijkdag Kathetiseren

De e-learning Verwsisselen en verzorgen suprapubische katheter is als losse e-learning te volgen, net als de e-learnings Inleiding katheterzorg, Katheteriseren man/vrouw en Blaasspoelen. Wil je naast de theorie ook getoetst worden in de praktijk? Dan raden we je aan om niet de losse e-learnings aan te schaffen, maar je aan te melden voor de Praktijkdag Katheteriseren. Tijdens de praktijkdag word je getoetst op de praktische vaardigheden met betrekking tot het katheteriseren.

Wil je de Praktijkdag Katheteriseren volgen? Meld je dan aan via deze link op onze website. Zodra je je hebt aangemeld voor de praktijkdag, krijg je automatisch toegang tot de vier e-learnings over katheteriseren en hoef je ze dus niet los aan te schaffen.

Leerdoelen

Na het volgen van de e-learning Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter heb je kennis over:
• De indicaties en contra-indicaties voor het inbrengen van een suprapubische katheter
• Mogelijke complicaties bij het verwisselen en verzorgen van de suprapubische katheter
• De aandachtspunten bij de werkwijze van het verwisselen en verzorgen van een suprapubische katheter
• Problemen en oplossingen bij het verzorgen en verwisselen van een suprapubische katheter.
• Wat de impact van een suprapubische katheter bij een cliënt kan zijn en welke voorlichting de verpleegkundige kan geven

Voor wie

De e-learning Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter is geschikt voor alle zorgprofessionals die deze handeling uitoefenen of voor zorgverleners die meer willen leren over katheteriseren.

De docenten

De docenten van deze scholing zijn Ada Meerse en Corine de Groot.
Ada heeft ruim 20 jaar ervaring als verpleegkundige op de behandel- en spreekuurpoli Urologie van een ziekenhuis. Sinds 2008 is Ada zelfstandig verpleegkundige en heeft ze zich gespecialiseerd in palliatief terminale zorg. Ze geeft regelmatig scholing verpleegtechnische vaardigheden bij Scholing Dichtbij.

Corine de Groot is verpleegkundige en heeft meer dan 30 jaar verpleegkundige ervaring, o.a. op verschillende afdelingen in een ziekenhuis en als verpleegkundige in de wijk. Ze heeft diverse specialisatie opleidingen op haar naam staan, waaronder de opleidingen Gynaecologie/obstetrie, de SEH-opleiding en de oncologie aantekening. Onlangs heeft ze de opleiding Praktijkopleider in de Gezondheidszorg afgerond. Ze werkt als zelfstandig trainer, en geeft scholingen voor verschillende opdrachtgevers.

Trailer

Benieuwd geworden naar de e-learningreeks Katheteriseren? Bekijk hier de trailer van deze e-learningreeks.

Praktische informatie

Duur: +/- 1 uur
Accreditatie: 1 punt (V&V)
Prijs: € 25,00 (leden Dichtbij € 18,75)

Aanmelden

Aanmelden

T
Thema

Vaardigheden

A
Accreditatie

1 accreditatiepunten

Kosten

€25,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl