Terug naar het overzicht

Praktijkdag Katheteriseren | 22 april 2021

Klassikale scholing

Tijdens de Praktijkdag Katheteriseren worden cursisten aan de hand van de Vilans protocollen getoetst op de verpleegtechnische vaardigheden:
• Katheteriseren man/vrouw
• Blaasspoelen
• Verwisselen en verzorgen van een suprapubische katheter

Urethrale blaaskatheterisatie
(Blaas)katheterisatie is een medische handeling, waarbij een flexibele holle slang in de urineblaas wordt ingebracht. Het doel van blaaskatheterisatie is het leeg maken van de urineblaas Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand thuis gekatheteriseerd moet worden; bijvoorbeeld voor een blaasspoeling, bij hevige urine-incontinentie waarbij verschonen belastend is of vanwege een afwijking aan de urinewegen.

Blaasspoelen
Blaasspoelen is het (eenmalig) spoelen van de blaas met een steriele vloeistof. Blaasspoelen is nauw verbonden met katheteriseren. De steriele vloeistof wordt namelijk via een (urethrale of suprapubische) verblijfskatheter in de blaas gebracht. Doordat blaasspoelen zo nauw verbonden is met het katheteriseren, is het belangrijk om te weten wat je moet doen als de katheter verstopt zit, de urine niet schoon is of als de specialist de opdracht geeft om te spoelen.

Suprapubische katheter
Een suprapubische katheter is een blaaskatheter die via de buikwand in de blaas wordt ingebracht. Er zijn verschillende redenen om een suprapubische katheter in te brengen, zoals bij een steeds terugkerende urineweginfectie, vernauwing aan de urethra of een urineretentie die niet operatief kan worden behandeld. In deze e-learning leer je hoe je volgens protocol een suprapubische katheter verwisselt bij een cliënt en welke voorschriften gelden bij het verzorgen van een suprapubische katheter.
Als zorgprofessional is het belangrijk om te weten wat je moet doen in geval van problemen bij het verwisselen of verzorgen van een suprapubische katheter.

Tijdens de praktijkdag is er ruimte om deze handelingen te oefenen en vragen te stellen aan de docent.
Na het volgen van de e-learnings en de praktijkdag ben je (weer) bekwaam in het uitoefenen van deze verpleegtechnische handeling

Voorwaarden

Scholing Dichtbij heeft vier e-learnings ontwikkeld waarin de theorie rondom het katheteriseren wordt behandeld:
1. Deel 1: Inleiding Katheterzorg
2. Deel 2: Katheteriseren man/vrouw
3. Deel 3: Blaasspoelen
4. Deel 4: Verwisselen en verzorgen suprapubische katheter

Het volgen en behalen van deze e-learnings zijn voorwaarde voor deelname aan de praktijkdag. Als je je aanmeldt voor de Praktijkdag Katheteriseren, worden deze e-learnings automatisch toegevoegd aan je account. Je hoeft ze dan dus niet los aan te schaffen.

Voor wie

Verzorgende IG en Verpleegkundigen (niveau 3, 4 & 5).

Over de docent

Ada Meerse is de docent van de Praktijkdag Katheteriseren. Ada heeft ruim 20 jaar ervaring als verpleegkundige op de behandel- en spreekuurpoli Urologie van een ziekenhuis. Sinds 2008 is Ada zelfstandig verpleegkundige en heeft ze zich gespecialiseerd in palliatief terminale zorg. Ze geeft regelmatig scholing verpleegtechnische vaardigheden bij Scholing Dichtbij.

Maatregelen corona

Om aan de geldende maatregelen rondom het coronavirus te kunnen voldoen, zijn er maximaal 6 cursisten toegestaan tijdens deze scholing. Scholing Dichtbij heeft de scholingsruimte zo ingericht dat het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Ook zorgen wij voor beschermingsmiddelen waar nodig. De deelnemende cursisten ontvangen voor aanvang van de scholing informatie over de getroffen maatregelen.

Praktische informatie

Datum: 22 april 2021
Tijd: 09.30 -12.30
Accreditatie: 7 punten (V&V) ( 1 punt per e-learning + 3 punten voor de praktijkdag)
Kosten: €150 (leden Dichtbij € 112,50) Dit is inclusief de 4 e-learnings.
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

Aanmelden

Aanmelden

Datum

22/04/2021

Locatie

Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

T
Thema

Vaardigheden

A
Accreditatie

7 accreditatiepunten

Kosten

€150,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl