Terug naar het overzicht

Verdiepingsscholing De impact van echtscheiding | 14 oktober 2021

Klassikale scholing

De scholing 'De impact van echtscheiding' is een verdiepingsscholing. Om deze scholing te kunnen volgen is het belangrijk enige basiskennis te hebben rondom rouwverwerking bij kinderen en jongen. De verdiepingsscholing is daarom alleen te volgen na de scholing 'Rouwverwerking bij kinderen'. Wil je meer informatie of de basisscholing volgen, klik dan hier.

In het kort

Bijna iedereen kent wel één of meerdere mensen die een scheiding achter de rug hebben. De afgelopen jaren is het aantal scheidingen flink gestegen. Voor kinderen is een scheiding een heftige verlies ervaring: de stabiele basis verdwijnt plotseling door de breuk. In deze scholing behandelen we de impact van een scheiding op kinderen en jongeren. Loyaliteit naar beide ouders erkennen is van groot belang. In deze scholing krijg je naast theorie, praktische tools die jou als hulpverlener helpen kinderen en jongeren te begeleiden bij een echtscheiding.

Inhoud

Eén op de drie huwelijken of relaties strandt en uit recente cijfers blijkt dat 500.000 kinderen in een samengesteld gezin opgroeien. Uit onderzoek is gebleken dat een scheiding negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van een kind kan hebben. Dit uit zich bijvoorbeeld in gedrags-, emotionele-, concentratieproblemen, moeilijkheden in sociale relaties en scheidingsangst. Thuis durven kinderen hun gevoelens vaak niet te laten zien, jongeren willen geen aandacht vragen voor hun verdriet en zorgen. Als begeleider kan je van betekenis zijn als constante en veilige factor.
In deze scholing gaan we in op de rol van de hulpverlener bij kinderen en jongeren die te maken hebben met een scheiding.

Onderstaande onderwerpen worden behandeld:
- De impact van een scheiding
- Leeftijd en scheiding
- Loyaliteit
- De dynamische driehoek
- Samengesteld gezin
- Professionaliteit van de beroepsbeoefenaar
- Het belang van een lotgenotengroep
- Werkvormen en handreikingen voor de begeleiding

Voor wie

Heb jij interesse in het volgen van de scholing Kinderen en een echtscheiding? Schijf je dan eerst hier in voor de basisscholing rouwverwerking bij kinderen.

Deze scholing is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk in aanraking komt met kinderen. Bijvoorbeeld begeleiders jeugd en gezin, jongerenwerkers, medewerkers sociaal wijkteam.

Leerdoelen

Na het volgen van deze scholing:
- Ben je je bewust van de impact van een scheiding op kinderen/jongeren;
- Heb je inzicht verkregen in loyaliteit;
- Kun je de kracht van de dynamische driehoek toepassen binnen jouw werk;
- Heb je handvatten in het omgaan met (gescheiden) ouders;
- Weet je wanneer je kinderen en jongeren beter kunt doorverwijzen.

Accreditatie

De scholing is geaccrediteerd bij SKJ-jeugd voor 3 punten.

Over de docenten

Wieke van der Veen is orthopedagoog, kernvisie-coach en gecertificeerd begeleider in verlies en rouw , werkzaam voor Praktijk voor Zorg, Ontwikkeling en Welzijn. Lees meer over Wieke.

Engelien Ruyter is gecertificeerd (loopbaan)coach en rouw- en verliesbegeleider, werkzaam voor Sicht Coaching. Lees meer over Engelien.

Maatregelen corona

Om aan de geldende maatregelen rondom het coronavirus te kunnen voldoen, zijn er maximaal 8 cursisten toegestaan tijdens deze scholing. Scholing Dichtbij heeft de scholingsruimte zo ingericht dat het mogelijk is 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Ook zorgen wij voor beschermingsmiddelen waar nodig. De deelnemende cursisten ontvangen voor aanvang van de scholing informatie over de getroffen maatregelen.

Praktische informatie

Datum: 14 oktober 2021
Tijd: 13:00 – 16:30
Accreditatie: 3 punten SKJ
Kosten: € 150,00 (leden Dichtbij €112,50)
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

Aanmelden

Aanmelden

Datum

14/10/2021

Locatie

Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

T
Thema

Jeugdhulpverlening

A
Accreditatie

3 accreditatiepunten

Kosten

€150,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl