Terug naar het overzicht

Basistraining Mantelzorgdriehoek V&V | 27 mei 2021 (online avondtraining)

Klassikale scholing

De zorg is een dynamisch werkveld met grote levensthema’s. Goed samenspel tussen cliënt, mantelzorgers, zorg- en hulpverleners wordt steeds belangrijker. Ook in Coronatijd. Als professional heb je daarin een regietaak. Dat is niet altijd eenvoudig. Hoe liggen de verhoudingen binnen de familie? Wat is het netwerk? Welke thema’s spelen? Welke rol en taak heb jijzelf en welke rol hebben anderen? Hoe werk je samen met overbelaste mantelzorgers? Welke waarden van jouzelf worden geraakt? Wat kun je nog in de driehoek wanneer er sprake is van COVID-19?

Samen met de cliënt en naasten maak je als zorgprofessional deel uit van een driehoek. Deze driehoek wordt ook wel de Mantelzorgdriehoek genoemd. In 2019 zijn er binnen Coöperatie Dichtbij, waar Scholing Dichtbij onderdeel van is, twee pilots gestart over de Mantelzorgdriehoek. Deze pilots vormen de basis van deze Basistraining.

De Mantelzorgdriehoek is een concreet hulpmiddel en direct toepasbaar in de praktijk. De Basistraining Mantelzorgdriehoek biedt je dan ook praktische handvatten voor een gesprek over relaties, posities, communicatie, rollen en vertrouwen. De aanpak is gericht op het vergroten van de kwaliteit van zorg voor alle betrokkenen in de Mantelzorgdriehoek.

Inspirerend (online) dagdeel, praktisch toepasbaar
In deze korte basistraining doe je in één dagdeel de belangrijkste kennis en inzichten op. De scholing bestaat uit 1 uur voorbereiding en 2 uur online interactieve training.
Je ontvangt vooraf een cursusboek en een digitale reader om je rustig in te lezen Het boek en de reader kun je na afloop gebruiken als naslagwerk en om je verder te verdiepen. Het programma is interactief opgezet. Je gaat praktisch aan de slag en ervaart de verschillende dimensies van de zorgdriehoek. Uit de pilot is gebleken dat de basistraining een inspirerende training is met veel herkenning uit de praktijk.

Voor wie

Verzorgenden en verpleegkundigen binnen de thuiszorg, ALS-zorg of palliatieve zorg, die te maken hebben met een familiesysteem of met mantelzorgers.

Leerdoelen

De basistraining biedt kennis en inzichten waarmee je meer grip krijgt op het complexe samenspel binnen de Mantelzorgdriehoek.
Na het volgen van de training:
- Kun je de Mantelzorgdriehoek tekenen en in eigen woorden uitleggen;
- Kun je met professionele afstand kijken naar je eigen houding en gedrag binnen de driehoek;
- Ben je je meer bewust van het perspectief van anderen in de driehoek;
- Kun je gerichter je communicatiestijl kiezen;
- Weet je welke instrumenten je voor de mantelzorger kunt inzetten.

Vervolg

Na het volgen van de basistraining kun je je desgewenst aanmelden voor de (online) Praktijktraining. Tijdens de Praktijktraining diepen we casuïstiek met elkaar uit aan de hand van de Mantelzorgdriehoek. Hierover volgt later meer informatie.

Accreditatie

De Basistraining Mantelzorgdriehoek is geaccrediteerd bij het Kwaliteitsregister V&V voor 3 punten.

Op maat

Wil je liever een training met je eigen team, helemaal afgestemd op jouw werkveld? Dat kan! Neem contact met ons op voor een incompanytraining op je eigen locatie via info@scholingdichtbij.nl of 050 577 8886.

Over de docent

De scholing wordt gegeven door Joke van Raalte. Joke is sinds twintig jaar zelfstandig trainer en coach. Ze begeleidt intervisiegroepen en teams in diverse sectoren van (langdurige) zorg en richt zich de laatste jaren vooral op het samenspel binnen de zorgdriehoek. Joke heeft veel aandacht voor communicatie en relaties, rollen en posities. Naast ruime professionele kennis en ervaring is Joke ook ervaringsdeskundige: als afnemer van zorg, als PGB-vertegenwoordiger, als mantelzorger en als bestuurder van een ouderinitiatief (beschermd wonen met ASS).

Joke heeft de scholing ontwikkeld met Ageeth Jorna van Jorna Management, een erkende instelling voor kortdurend beroepsonderwijs en is CrKBO-geregistreerd. Kijk voor meer informatie op www.heartforcare.nl en www.jornamangement.nl.

Deze scholing wordt online gegeven in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Deelnemers ontvangen vooraf informatie over de werkwijze.

Praktische informatie

Datum: 27 mei 2021
Tijd: 19:30 – 21:30
Accreditatie: 3 punten (V&V)
Kosten: €125
Locatie: Rouaanstraat 20a, 9723 CD Groningen

Aanmelden

Aanmelden

Datum

25/05/2021

Locatie

Online

T
Thema

Communicatie

A
Accreditatie

3 accreditatiepunten

Kosten

€125,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl