Terug naar het overzicht

Rouwverwerking bij kinderen | 20 en 27 september 2021

Klassikale scholing

Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met verlies. Bij verlies wordt vaak gedacht aan overlijden, maar verlies heeft vele gezichten. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, scheiding van ouders, beëindigen van een vriendschap, de dood van een geliefd huisdier en ziekte binnen het gezin of de familie. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier, ongeacht met welke verlieservaring iemand te maken krijgt. Een verlieservaring heeft niet alleen impact op een persoon, maar ook op de omgeving van die persoon. Binnen een gezinssysteem kan een verlieservaring van (een van de) ouders bijvoorbeeld van invloed zijn op de ontwikkeling van een kind of jongere.

Als zorgverlener binnen een gezinssysteem is het belangrijk te signaleren welke impact het verlies op een persoon of het gezinssysteem heeft. Hoe herken je rouw en wat is uitgestelde rouw? Wat kun je voor iemand doen en hoe ga je een gesprek aan met iemand die in rouw is? Wanneer moet je je zorgen maken en verwijzen? Dit zijn vragen waar veel zorgverleners tegenaan lopen en waar je tijdens de cursus ‘Rouwverwerking bij kinderen’ antwoorden op krijgt. De scholing richt zich op wat jij als zorgverlener kunt betekenen voor een gezin, een kind of jongere, door tijdig rouw te (h)erkennen of op te merken wanneer rouw wordt ontkend of uitgesteld.

Voor wie

Gezinsbegeleiders, medewerkers in de Jeugdzorg en iedereen die werkzaam is binnen een gezinssysteem, zoals kinderverpleegkundigen.

Leerdoelen

Na het volgen van de scholing weet je:
- Wat verlies en rouw is volgens de nieuwste inzichten
- Wat de impact van een verlies kan zijn binnen een gezin
- Hoe kinderen rouwen in verschillende leeftijd- en ontwikkelingsfasen en welke invloed dit kan hebben op hun ontwikkeling
- Heb je inzicht in hechtingsgedrag en familiesystemen
- Heb je handvatten gekregen om het gesprek aan te gaan
- Wanneer je moet doorverwijzen

Accreditatie

De scholing is geaccrediteerd bij SKJ-jeugd en kwaliteitsregister V&V voor 6 punten.

Over de docenten

Wieke van der Veen is orthopedagoog, kernvisie-coach en gecertificeerd begeleider in verlies en rouw , werkzaam voor Praktijk voor Zorg, Ontwikkeling en Welzijn. Lees meer over Wieke.

Engelien Ruyter is gecertificeerd (loopbaan)coach en rouw- en verliesbegeleider, werkzaam voor Sicht Coaching. Lees meer over Engelien.

Maatregelen corona

Vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus wordt deze scholing online gegeven op twee dagdelen.

Praktische informatie

Datum: 20 en 27 september 2021
Tijd: 13:00-16.30 (vooralsnog online, indien mogelijk klassikaal)
Accreditatie: 6 punten V&V en 7 punten SKJ
Kosten: €199 (leden Dichtbij €149,25)
Locatie: Vooralsnog online, indien mogelijk klassikaal op locatie in Groningen

Verdiepingsscholingen

Wil je na het volgen van de scholing Rouwverwerking bij kinderen nog meer leren over dit onderwerp? Scholing Dichtbij biedt twee verdiepingsscholingen aan, waar er dieper wordt ingegaan op dit onderwerp:
- Jongeren en rouw | najaar 2021
Lees meer over deze scholing
- Kinderen en echtscheiding | najaar 2021
Lees meer over deze scholing

Aanmelden

Aanmelden

Datum

20/09/2021

Locatie

Online

T
Thema

Rouw en verlies

A
Accreditatie

6 accreditatiepunten

Kosten

€199,00

Contactgegevens Scholing Dichtbij

Tel: 050 577 8886
E-mail: info@scholingdichtbij.nl